Ötmilliárd forint szociális tüzelőanyagra

Ötmilliárd forintot biztosít idén a kormány a szociális célú tüzelőanyag-programra – mondta el Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár 2019. július 16-án, a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

Ötmilliárd forintot biztosít idén a kormány a szociális célú tüzelőanyag-programra – mondta el Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár 2019. július 16-án, a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásra az ötezer lélekszám alatti önkormányzatok pályázhatnak. A vissza nem térítendő költségvetési támogatás tűzifa, illetve barnakőszén megvásárlásához igényelhető.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az önkormányzatok a pályázatok során 180-200 ezer családnak juttatnak két-három hónapra elegendő tüzelőanyagot – mondta el az államtitkár.

Közölte, az idei évben minden eddiginél korábban írják ki a pályázatot. Az elektronikus beadás határideje 2019. augusztus 1. délután négy óra, a papír alapon történőé augusztus 2. A benyújtott pályázatokról legkésőbb augusztus 30-ig döntenek.

A nyertes önkormányzatoknak a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot legkésőbb 2020. február 17-ig szét kell osztaniuk a rászorulók között – mondta Pogácsás Tibor. A támogatás teljes összegének pénzügyi felhasználása legkésőbb 2020. március 31-éig történhet meg. A támogatás felhasználásáról 2020. április 15-éig kell elszámolni a Magyar Államkincstár felé.

Kitért arra is, hogy a program 2011 óta sikeresen működik, a Belügyminisztérium egy keretet biztosít és az önkormányzatok a saját maguk által megalkotott rendelet alapján osztják szét a szociális tűzifát. Mindenki, aki pályázik, kap támogatást – mondta Pogácsás Tibor, hozzátéve: "az alaptézis az, hogy a legkisebbek húsz köbméter igényig a teljes támogatást megkapják", és ha több az igény, mint a felosztható keret, akkor arányosítanak.

Keménylombos tűzifa igénylése esetén az önkormányzat legfeljebb 2 erdei m3/ellátott, lágy lombos tűzifa esetén legfeljebb 3 erdei m3/ellátott, barnakőszén esetén legfeljebb 6 q/ellátott mennyiséget igényelhet.

Változás a tavalyi évhez képest, hogy lágy lombos tűzifa igénylésére minden, 5000 fő lakosságszámot meg nem haladó települési önkormányzat nyújthat be támogatási igényt.

A támogatást a nyertes önkormányzat +/- 5% elfogadott tűréshatárú, átlagosan 100 cm hosszú, 5–35 cm átmérőjű tűzifának a fővárosi és a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól történő megvásárlására fordíthatja. Barnakőszén vásárlása esetén a támogatást a nyertes önkormányzat 20–40 mm átmérőjű barnakőszén vásárlásra fordíthatja.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, a szociális tűzifa mennyisége rendelkezésre áll, az állami erdőgazdálkodások száraz tűzifával állnak az önkormányzatok rendelkezésére.

Közölte, 2011-ben a szociális tűzifa mennyisége 42 ezer köbméter volt, a tavalyi és az idei szezonban már mintegy 226 ezer köbméter. A program 2011-es indulása óta körülbelül egymillió köbméter tűzifával látták el az önkormányzatokat, és eddig az állam 17 milliárd forintot fordított szociális tűzifa vásárlására. Az évek során a támogatás kerete tehát közel hatszorosára emelkedett.

Bővebb információ:

Pályázati kiírás a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatására, a kormany.hu weboldalon.

Forrás: kormany.hu